Nettverking på en effektiv måte

First Rounds «Networking Basics Pack»


 

Mange studenter mener at å networke kan være skremmende og lite intuitivt (First Round).

Likevell er mange av de mest anbefalte metodene for karriere og jobb, at man bør lære seg å networke og skape et bredt nettverk. First round hjelper studenter med å bygge fundementale karriereegenskaper ved å endre måten man bygger sitt nettverk på.

De har en «Networking Basics Pack» som skal lede studentene i en retning hvor networking går fra overveldende til lett overkommelig. Fra forvirrende til krystallklart og fra skremmende til oppnåelig.

Statistikk fra First Round

De har en modul på 8 deler som de kaller «A straightforward path to success» som består av korte og presise øvelser. Dette er for å trene opp kursdeltakere og forbedre deres egenskaper. På en strukturert måte skal de lede studenter til suksess ved å hjelpe dem med å finne sin profesjonelle identitet, nå ut til andre selvtillit, ha gode samtaler og bygge varige forhold. For å gjøre det engasjerende og relevant – viser First Round til ekte eksempler på hvordan det gjøres via ressurser som LinkedIn og ekte e-poster. Ikke nok med det så tilbyr de faktisk også «cheat-sheets» som er ferdig maler på hvordan de skal nå ut og ha samtaler med folk. 

Deres mål er ikke å holde igjen studenter slik at de må lære mer og mer og tilbyr nye kurs og ideer, men de fokuserer heller på å lære bort fort slik at de kan oppnå suksess tidlig. Hver korte modul hjelper dem med å vokse nærmere og nærmere målet sitt hver dag.

Bilde hentet fra https://first-round.teachable.com/courses/1286952/lectures/29507087

Mine tanker og hva jeg har lært

Førsteinntrykket mitt av kurset er veldig bra. Jeg liker hvordan de har lagt opp kurset og layouten ved at det er en blanding av videoer og at man skal svare på spørsmål. Jeg liker også at man kan hoppe frem og tilbake i kursen dersom det er noe man ønsker å lære mer av eller ikke forstod helt. De har også en klar oversikt over hvor mye man har fullført og hvor mye man har igjen, målt i prosent. Dette liker jeg svært godt da det kan være frustrerende å vite hvor mye man har cirka igjen når man gjør kurs/spørreundersøkelser. De har de åtte modulene på siden + en bonusmodul, som i hovedsak går ut på finne din profesjonelle identitet, mye om LinkedIn og hvordan man kan bruke det til å finne og effektivt kommunisere med andre der. Hvordan føre samtaler og skriving. Viktigheten av å gjøre research på forhånd og forberede spørsmål og til slutt hvordan skape varige relasjoner.  Ellers er nettsiden som nevnt designet bra, det er lett å navigere og er fin estetisk.

Bilde hentet fra https://first-round.teachable.com/courses/1286952/lectures/29507087

Kurset startet som nevnt med å finne din profesjonelle identitet og det var noe jeg kjente meg igjen i. Som student er det ikke alltid like lett å finne ut hva man vil gjøre etter endt studie. Som økonomistudent er mulighetene mange, selv om jeg vet cirka hva jeg vil – hører man stadig om nye alternativer. Denne modulen dreide seg i stor grad om at det er viktig at networking skal være autentisk, verdifullt og oppnåelig.  Den neste modulen om å finne profesjonelle ved å bruke LinkedIn var også nyttig da jeg lærte hvordan man kan søke på LinkedIn ved å bruke mine egne interesser og bekjente til å gro nettverket mitt. Interesser, styrker og vekst er nøkkelordene jeg tok fra denne modulen. Modul 3 var også innenfor LinkedIn og gikk ut på å sende effektive meldinger. Det jeg tok mest fra denne var at en god linkedIn melding først og fremst bør være kort og konsis men også viktig at man introduserer hvem man er og hva bakgrunnen for meldingen er. Det er en profesjonell plattform hvor alle ønsker å utvide sitt nettverk og mulighetene sine. Strukturen kan minne noe om e-poster, men er ment til å være mye mer effektivt og mer uformelt.

Modul 4 og modul 5 går ut på å koordinere samtaler effektivt og hvordan man skal føre dem. Førstnevnte om å koordinere samtaler, var det som jeg noterte ned viktigheten av å få ned det essensielle som dato og tid, foretrukket kanal (telefon eller zoom f.eks.) og hvis telefon få riktig nummer å ringe på. Det er viktig å koordinere på en tid som er gunstig for begge parter så samtalen ikke blir stresset gjennom og blir gunstig for begge parter. Når man når ut for å koordinere, at man må være spesifikk og konsis her med meldingen og foreslå det ovenfor. Da er det også viktig å være fleksibel da det ikke alltid kan passe. Å sende bekreftelser/invitasjoner er også lurt. For å føre en samtale kan vi dele det i fire faser. Første er i begynnelsen av samtalen å sørge for en god forbindelse og kort sørge for at man har nådd riktig person til riktig tid. Deretter introdusere deg selv igjen (være forberedt så det flyter godt). I tredje fase spør du spørsmål og svarer på spørsmål, dette er ofte den lengste delen av samtalen. Siste fase så takker og closer man samtalen.

De siste modulene 6 , 7 og 8 handler om å danne en profesjonell historie, hvordan man går inn for å undersøke temaer og lage spørsmål og til slutt danne varige relasjoner. En god historieforteller blir satt pris på i mange settinger om det er på en bursdag eller på ett networkingsevent. Målet for sistnevnte bør være å kunne fortelle din historie ved også å ha et narrativ hvor du belyser dine egenskaper og interesser som kan være nyttig i en karrierevei. Vi alle setter pris på til tider personer som er interessert i det vi er interesserte i og stiller oss relevante spørsmål. Det er viktig å kunne undersøke temaer og stille spørsmål for å kunne holde samtaler og bygge relasjoner med andre. Appropo å bygge relasjoner nevnte de viktigheten av å følge opp tidligere relasjoner du har bygget ved å nå ut til dem. Dette kan være ved å takke for sist gang jeg hadde noe med dem å gjøre og spørre hvordan det går med forretninger i dag.

Min vei til en mentor

Min vei til å skaffe meg mentor på denne tiden er kort, ettersom jeg pr. Nå ikke har funnet meg en mentor. Etter dette kurset så har jeg funnet ut hvordan jeg kan finne, nå ut, koordinere og prate med en eventuell mentor. Det har jeg planlagt å gjøre via LinkedIn eller andre plattformer. Først og fremst er jeg nødt til å gruble litt mer over hvem jeg ser etter som mentor i forhold til egenskaper jeg ønsker å styrke og hvilken bransje jeg ønsker å ende opp i.

Takk for at du leste!

Lærte du noe nytt her? Har du en mentor? Kommenter gjerne under!

Alierajak
Alierajak
Artikler: 18

Én kommentar

  1. Hei,

    Et veldig fint blogginnlegg som oppsummerer kurset, men også vektlegger dine tanker og erfaring – bra jobbet! Utrolig bra at du har funnet deg en mentor, det er viktig! Stå på videre, jeg ser frem til å lese ditt neste innlegg!

    God påske!

    Thea K, studentassistent

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *