Hva er ståa pr. 1. Februar?

Oppsummering av første del

Et blogginnlegg skrevet av Alier Ajak

For de av dere som har lest mine blogginnlegg så har jeg lært en del i denne første delen av kurset i Digital Markedsføring. Arne Krokan som foreleser har vært svært engasjert og tatt digitale undervisningen veldig seriøst og satt opp et fullsatt studio med flere kameraer og greenscreen for å gi oss studenter den beste digitale undervisningen. I dette blogginnlegget skal jeg oppsummere hva vi har vært igjennom, hvilke temaer jeg synes personlig er mer interessante og viktig. Til slutt skal jeg reflektere litt over hva konsekvensene av det .

I begynnelsen var det …

Det var ikke noe kjære mor ved begynnelsen. Vi ble kastet rett ut i det, og startet med å sette opp nettside ved å; Kjøpe domene, opprette WordPress, installere Google Analytics og Tag manager – for så knytte de opp mot nettsiden for å lese dataen fra nettsiden. I tillegg til dette skulle vi også opprette en LinkedIn- og Twitterkonto. I starten var det litt overveldende, jeg hadde nettopp kommet fra en lang ferie og det var en del som måtte settes opp til første time. Likevel ser jeg nytten av det nå og er glad for at det startet slik da det presset meg til å starte med skolearbeid helt fra starten og ikke få en treig start. Og erfaringen ved å sette opp nettside og koble til analytics og tag manager er verdifull erfaring jeg kommer garantert til å ha nytte av videre fremover og allerede har fått nytte av på min nettside for klesmerket Trust Few Clothing.

Illustrasjonsfoto
Engin_Akyurt (pixabay.com)

Kunstig intelligens

Vi har hatt en del om kunstig intelligens (AI), som i korte trekk handler om at de er systemer satt sammen for å utføre handlinger fysisk eller digitalt for å oppnå ett eller flere gitte mål. AI finner vi mange steder i hverdagen, helt fra vi åpner telefonen med ansiktsgjenkjenning til det at Google samler inn data om oss i Big Data og tolker det via Ai.  Målet er jo å effektivisere hverdagene våre og erstatte mennesker med teknologi som kan utføre våre oppgaver mye mer effektivt og forhåpentligvis rimeligere. Det som er skremmende er at det ikke er satt tydelige etiske rammer universalt, så det brukes veldig forskjellig. Vi ser i Kina at det brukes til å overvåke deres innbyggere, og i USA har det vært robothunder vært i bruk.

Background photo created by jcomp – www.freepik.com

Den siste tiden og veien fremover

Den siste tiden har vi sett på norske digitale plattforms tjenester, og da skrev jeg om Tise og hva de gjør for å redusere brukerens transaksjonskostnader. Videre så vi på blokkjedeteknologi, noe jeg har hørt mye om men ikke helt forstått. Vi har vell alle hørt om Bitcoin og kryptovalutaer den siste tiden. Kryptovaluta er en teknologi som baserer seg på denne blokkjedetenkologien.  Og mitt siste blogginnlegg så knyttet jeg kunstig intelligens opp mot norske bønders jordbruksteknologi for å se hvordan det kan være bærekraftig.

Vi ser en gjenganger av kunstig intelligens i flere av blogginnleggene mine, og det er rett og slett fordi jeg synes det er et veldig spennende tema. Jeg har i hele min oppvekst vært fan av Sci-Fi filmer, og noen av dem illustrerer jo skrekkscenarioer hvor det ender opp med at det er mennesker mot teknologien vi selv har skapt. Tror jeg det ender opp sånn nå? Nei. Jeg ser faktisk nytten av det å få teknologien til å utføre oppgaver for oss og at det er en uungåelig prosess. Det er utallige positive ting denne teknologien kan gjøre for oss bare i helsesektoren alene. Likevel så ser man at det er veldig forskjellig praksis rundt om i verden på hvor og hvordan det taas i bruk. Jeg mener derfor at dersom det skal være noe som kommer samfunnet til nytte så bør det også være etiske rammer rundt som skal beskytte menneskets privatliv f.eks.

Alierajak
Alierajak
Artikler: 18

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *