Har norsk politi glemt å gjøre hjemmeleksa?

Har norsk politi glemt å gjøre hjemmeleksa?

Et blogginnlegg skrevet av Alier Ajak

Norges innkjøp av kinesiske droner skaper uro

I både forrige uke og i mitt forrige blogginnlegg var fokuset på kunstig intelligens, som ofte refereres som AI (Artificial intelligence). Denne teknologien er noe av det som utvikles mye i dag for å løse avanserte problemer og avløse mennesker i oppgaver vi enten ikke kan løse eller ikke er like effektive til å løse. I 2020 førte USA sanskjoner mot et kinesisk droneprodusent, DJI. Like etter inngikk norsk politi en avtale om å kjøpe droner fra det samme selskapet for rundt 100 millioner kroner. Dette falt ikke helt i smak hos alle, og problemet er ikke dronen eller selskapet – men hvor informasjonen som dronen samler inn kan havne og brukes til.

De 585 dronene norsk politi har bestilt for å bruke til operative oppgaver, har flere politidistrikter allerede benyttet seg av i prøveprosjekter. Så hva er problemet?

Problemet ligger i at DJI som et kinesisk selskap, er nødt til å dele deres informasjon med staten dersom de ber om det. Og her ligger problemet. For som jeg skrev i forrige blogginnlegg, så topper Kina verdenstatistikken på hvor mange CCTV kameraer de har. Og i de kameraene har Kina utviklet en teknologi basert på kunstig intelligens som overvåker befolkningen. Denne overvåkningen har ført til et sosialt poengssystem som brukes overalt, om det er på skolen, jobb eller ute på gata. Dersom du har oppførsel som myndighetene liker – øker poengene dine. Og de synker dersom du gjør noe de ikke liker, hvor konsekvensene er å miste tilgang til blant annet kollektivtransport og dårligere kredittscore.

Skjermbilde hentet fra NRK som først omtalte saken.

Her er hvordan det påvirker oss i Norge og er kun mine tanker om mulige scenarioer. Hvis det har seg slik at Norske innbyggere blir filmet i prosessen av Politiets operative tjenester – så ville det ikke tatt lange tiden før Kina ville fått god oversikt over hva som skjer i Norge samt regelmessige oppdateringer. DJI ble sanksjonert mot etter anklager om at deres droner ble brukt for overvåkning av Uigurer i Kina, som er en forfulgt og undertrykt folkegruppe ifølge Amnesty. Dersom de har flyktet til Norge og blir fanget opp av Norsk politis droner – så er det et problem. Eller se for deg at du ankommer Kina og at de stanser deg på flyplassen fordi oppførselen din i Norge ikke er noe de vil ha i Kina?

Politiet har inngått avtalen gjennom en anbudsprosess. Problemet er at DJI har cirka 80% markedsandel på droner, så hva er alternativene? Jeg har lett og lett, men ikke funnet nyss av en annen aktør i anbudsprosessen enn DJI.

Droner i seg selv brukes i dag til svært samfunnsnyttige tilfeller. Politet har blant annet brukt droner for å finne savnede personer og i søk- og redningsoppdrag. Det er også tiltenkt store arrangementer, statsbesøk, Nobel-pris utdeling o.l. Droneteknologien ser jeg ikke for meg er en teknologi for å drive digitalmarkedsføring for i Norge. Men overvåkningsteknologien i Kina er jo en supereffektiv måte å kjenne sine innbyggere mot. Når de kan avdekke hvilken atferd du har om du er sint, sulten, glad eller lei deg – så kunne selskaper brukt den informasjonen til å markedsføre ting til deg utifra all denne informasjonen.

Police car and drone tracking thieve in mask with money and crime scene. Law enforcement drones, police drone use, smart city IoT tools concept. Pinkish coral bluevector isolated illustration

Kilder:

https://www.nrk.no/norge/ber-politiet-droppe-kinesiske-droner-1.15796693

https://www.bbc.com/news/technology-59703521

https://www.aftenposten.no/verden/i/Kzqp2M/usa-frykter-spionasje-og-skroter-kinesiske-droner-i-norge-skal-politi

https://sanctionssearch.ofac.treas.gov/Details.aspx?id=33111

https://www.nrk.no/urix/kinas-digitale-diktatur_-gar-du-pa-rodt-lys_-blir-du-uthengt-pa-storskjerm-1.14369439


Burde norsk politi tenkt seg om når USA har sanksjonert selskapet?
Legg gjerne igjen en kommentar.

Alierajak
Alierajak
Artikler: 18

Én kommentar

  1. Hei Alier!

    Gøy å lese om AI, droner og hvordan norsk politi henger sammen! Spennende lesing!
    Godt jobbet, som du vet skal du levere tre blogginnlegg til eksamen og kanskje dette bør være ett av de tre!

    Sivert, Studentassistent

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *