Blokkjedeteknologi, årets ord gjennom pandemien?

Blokkjedeteknologi, årets ord gjennom pandemien?

Et blogginnlegg skrevet av Alier Ajak

Du har som meg garantert hørt mye om Bitcoin og Ethereum de siste to årene – men har du egentlig forstått hva det dreier seg om? De to er såkalte kryptovalutaer og er det mest kjente og mest brukte måten av blokkjedeteknologi. I følge SNL er blokkjeder En blokkjede er en desentralisert og distribuert digital «regnskapsbok» som gjør det mulig å registrere, spore og synliggjøre alle digitale transaksjoner.

Men hva betyr det? Jeg skal i dette blogginnlegget prøve å forklare det så enkelt som mulig så både du og jeg får en bedre forståelse av det hele.

Hva er blokkjede også kjent som blockchain?

En kjent analogi for å forklare hva blokkjedeteknologien dreier seg om, er via Google Doc. For når vi i Google Docs lager et dokument og deler det med eksamensgruppa, arbeidsgiver eller en venn – så blir det dokumentet distribuert fremfor å ha blitt printet eller sendt. Dette skaper et desentralisert distribusjonskjede hvor alle gis tilgang til dokumentet samtidig. Det har seg ikke sånn at noen må vente på at en part er ferdig mens alle endringene på dokumentet skjer live. Dette gjør alle endringer transparente.

Blokkjedeteknologien er mye mer avansert enn det – men likevel tar analogien for seg en veldig viktig analogi.

 • Blokkjeders sikkerhetstiltak og offentlige regnskapsbo gjør det til en førsteklasses teknologi for nesten hver enkelt sektor.
 • Det er desentralisert så man kan se ting i sanntid og alle har tilgang til informasjoner om ordre.
 • Nemlig det at det består av en databaser som lagrer krypterte blokker av data og setter dem sammen for å skape et kronologisk «single-source-of-truth» for informasjonen.
 • Dataen blir ikke printet eller sendt, men blir distribuert som betyr at det skape en uforanderlig registrering av en eiendel.
 • En transparent og offentlig regnskapsbok bevarer integritet og endringene til et dokument.

Hva brukes det til i dag?

Så hvert kjede består av flere blokker, og i de blokkene er det 4 ting.

 1. en tallverdi som bare benyttes en gang
 2. hakkeverdien til forelder-blokken
 3. et tidsstempel
 4. en hakkeverdi av transaksjoner i blokk-kroppen.

(SNL)

Blokkjeder knyttes nært opp til kryptovaluta, og er en av de mest populære tingene det brukes til i dag. Her fungerer det som en regnskapsbok for kryptovalutaer for å verifirsere og loggføre transaksjoner. Men nøkkelen ligger i det at det er ingen sentral administrator som styrer showet.

Kryptovaluta er en form for desentralisert valuta. Det betyr at transaksjoner mellom to parter verifiseres at et stort antall brukere som er en del av nettverket, og ikke av en sentralisert aktør som i de fleste nasjonale valutaer i dag. For å kunne gjennomføre transaksjoner på denne måten benyttes blokkjeder som en underliggende teknologi.

Store Norske Leksikon

Norske bruksområder

Tre ulike områder staten Norge kunne tatt i bruk blokkjedeteknologi kan være

 1. Sykehusjournaler og dokumenter. Se for deg prosessene og dokumentene som enhver pasient må gjennom kunne vært lagret i blokkjeden. Da ville denne informasjonen vært tilgjengelig til alle andre instanser som ville hatt behov for det som hvis du besøker fastlegen neste gang. Det ville ført til press hos sykeshusene da de måtte ført opp ting uten avvik og ikke kunne endret ting i egne systemer.
 2. Offentlige dokumenter som kartverket burde vært på blokkjeden. Se til våre naboer i Sverige. På den måten lastes dokumenter opp og uten avvik for alle parter.
 3. Egen norsk kryptovaluta som da kunne blitt sporet for offentlig arbeid. Se for deg at når staten utfører arbeid gjennomføres det via egen kryptovaluta. Da kunne enhver person forsikret seg om at pengene gikk til riktige formål. Spesielt i tilfeller som bistandspenger

Kilder:

https://snl.no/kryptovaluta

https://snl.no/blokkjede

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/blokkjeder-bruksomrader.html

https://builtin.com/blockchain


Har du brukt Blokkjedeteknologi før? Hva er dine tanker?
Legg gjerne igjen en kommentar.

Alierajak
Alierajak
Artikler: 18

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *